Voeding tips
PDS: Voeding tips van de experts
Je kunt de symptomen van een spastische darm het beste bestrijden door goed op je voeding te letten. Jarenlange ervaring zorgt er gelukkig voor dat je jouw klachten snel onder controle kunt krijgen met de juiste PDS voeding.
PDS dieet
Het is belangrijk dat je zelf goed oplet of je klachten ervaart met specifieke voedingsstoffen. Er bestaat niet 1 dieet dat geschikt is voor alle mensen. Noten zijn bijvoorbeeld een voedingsstof met wisselend resultaat. Noten zijn in principe erg gezond. Sommige PDS lotgenoten genieten ‘s avonds regelmatig van diverse noten terwijl anderen direct last van hun darmen krijgen. Je zult dus goed op de effecten van je voeding moeten letten.
Geniet van een gebalanceerd dieet met voldoende variatie
Gelukkig zijn er al veel richtlijnen die voor de meeste lotgenoten al goed uitwerken. Denk eraan dat je niet te vaak rigoureus van dieet wisselend. Je darmstelsel krijgt dan grote schokken te verwerken en dat heeft meestal een negatief effect.
Structuur is belangrijk:
- Start de dag met een goed ontbijt
- Eet voldoende kleine porties op een dag
- Ideaal gezien eet je steeds op dezelfde tijdstippen
Belangrijkste voedingstips bij PDS
Deze richtlijnen helpen je om PDS klachten te verminderen.
- Het belangrijkste is dat je voldoende vezels eet. Zowel bij obstipatie als bij diarree kunnen vezels helpen bij PDS klachten. Vezels nemen het vocht in je darmen op. Een gezonde darm heeft voldoende volume. Eet dus voldoende bruin brood.
- Start de dag met een paar bruine boterhammen. Als je weinig eetlust hebt dan kun overwegen om slechts 1 boterham te eten en dagelijks om 10 uur opnieuw te ontbijten.
- Zorg dat je voldoende drinkt. Zorg dat je dagelijks anderhalf tot twee liter drinkt. Liefst in vele kleine porties. Let op: drink bij voorkeur voldoende tijdens of net na het eten. Vooral bij een snelle darmwerking is het niet handig om liters water achterover te slaan op een nuchtere maag.
- Het is bekend dat een aantal voedingstoffen je PDS klachten zullen verergeren. Beperk het gebruik van kool, citrusvruchten, paprika, peulvruchten, ui en melkproducten. Minimaliseer ongezonde vetten, koolzuur, koffie, suiker, en zoetstoffen. Het is niet erg dat er een beetje suiker in brood zit maar al het drop, snoep en andere snelle suikers kun je het beste helemaal laten staan.
- Alcohol en roken hebben ook een negatief effect op je darmstelsel. Als je toch een borrel wilt drinken dan is het verstandig om dit niet op een nuchtere maag te drinken.
Sommige mensen hebben de neiging om steeds minder gevarieerd te eten. Het is verleidelijk om snel voeding uit je dieet te schrappen als je vermoed dat je er last van krijgt. Dat kan ervoor zorgen dat je niet voldoende variatie krijgt. Dan krijg je niet meer voldoende voedingsstoffen binnen. En het werkt ook nadelig op je darmstelsel op de lange termijn. Als je dagelijks louter hetzelfde voedsel eet dan kunnen je darmen daar juist door geprikkeld worden. Blijf voldoende variëren en schrap geen hele voedingsschijven. Een diëtist kan je daarbij helpen.